Masa kotła

EKO

EKO

-KOCIOŁ NA EKOGROSZEK 

 Kocioł ten zaliczany jest do kotłów niskotemperaturowych (temperatura wody w układzie grzewczym nie może przekraczać 90 C). Jest on przeznaczony do pracy w instalacjach wodnych centralnego ogrzewania pracujących w systemie otwartym z obiegiem grawitacyjnym jak i wymuszonym, oraz posiadających zabezpieczenia zgodne z normami PN-91/B-02413 i BN-71/8864-27.

 

Kocioł OGNIWO EKO to automatyczne urządzenie do spalania węgla typu eko-groszek, jako paliwo zastępcze można stosować także miał, jak i mieszanki miałowo-węglowe. Urządzenie to należy do najnowszych i najlepszych rozwiązań jakie w obecnej chwili znajdują się na polskim rynku. Świadczy o tym niewątpliwie certyfikat na “znak bezpieczeństwa ekologicznego” w najwyższej klasie “A” wydany przez niezależną jednostkę certyfikującą (Instytut Chemicznej Przeróbki Węgla w Zabrzu). Oznacza to, że należy on do grupy urządzeń o najniższej emisji szkodliwych dla środowiska związków, a także charakteryzują się wysoką sprawnością. Te niewątpliwe walory uzyskane są dzięki nowemu palnikowi II generacji, który w całości wykonany jest z żeliwa, co niewątpliwie zwiększa jego trwałość i niezawodność, a także nowej konstrukcji wymiennika ciepła, dzięki któremu uzyskuje wysoką sprawność. Ponadto nasz nowy kocioł posiada wszelkie zalety serii kotłów automatycznych S8WC wyposażonych w konwencjonalną retortę, czyli między innymi wygodę użytkowania dzięki automatycznej pracy, a także możliwość stosowania w warunkach pogorszonego ciągu kominowego.

 

KOTŁY Z PODAJNIKIEM ŚLIMAKOWYM OGNIWO

 

Kotły OGNIWO-EKO zostały wyposażone w palnik retortowy II-ej generacji umożliwiający spalanie węgla w sortymencie "groszek" i miał (o uziarnieniu w zakresie 0-35mm) oraz brykiet (srednica 0-25mm i długości do 25mm)

Zalety palnika:

  • elementy palnika wraz ze ślimakiem wykonane z żeliwa (brak zmęczenia materiału)

  • specjalny system kanalików umożliwia spalanie węgli "trudnych" o nadmiernej zdolności do spiekania się i szlakowania, niemożliwych do spalania w retortach konwencjonalnych stosowanych do tej pory

1/3